Lipsluiting

De plastisch chirurg onderzoekt na de geboorte tijdens een bezoek aan de polikliniek uw kind en legt uit hoe hij de lipspleet gaat sluiten. De operatie vindt plaats als uw kind ongeveer 3 à 4 maanden oud is. In het geval van prematuriteit of andere aandoeningen later. Bij deze operatie wordt ook een deel van de neus mee geopereerd. 


Illustratievoorbeeld enkelzijdige lipsluiting volgens Millard.

De operatie zelf

De opname van uw kind in het ziekenhuis is  ‘s ochtends vlak voor de operatie. Uw kind  moet dan nuchter komen. Meestal blijft een kind na de operatie één of twee nachten totdat hij weer goed drinkt en plast. Eén van de ouders mag bij het kind op de kamer blijven slapen en de andere ouder kan de hele dag op bezoek komen. U mag uw kind direct na de operatie weer voeden.

Bij de operatie van een kind met een enkelzijdige lipspleet gebeurt het volgende: de middenzijde van de spleet wordt naar beneden gedraaid en de zijkant van de spleet wordt naar het midden gebracht. De lip wordt in 3 laagjes gesloten: het slijmvlies aan de binnenkant, de spier die rond de mond loopt in het midden en de huid aan de buitenkant. Bij het sluiten van de lipspleet is het herstel van de ronde mondspier het belangrijkst. Als het lukt om die spier weer goed te laten werken, valt het litteken van de lip minder op en het is voor een goede functie van de mond (bijvoorbeeld bij eten, praten, blazen) zeer belangrijk dat de spier goed gesloten wordt.Ook wordt de, vaak naar buitenstaande, neusvleugel naar binnen verplaatst. 

 Een enkele keer zijn bij een dubbelzijdige lipspleet twee operaties nodig om de lip helemaal te sluiten. Deze operatie duurt ongeveer twee uur. 

Dubbelzijdige lipspleet

Operatie

Bij de sluiting van een dubbelzijdige lipspleet wordt het middenstukje van de kaak en lip naar beneden gebracht. De plastisch chirurg schuift dan de beide zijkanten naar het midden op. Hij haalt de spieren van beide kanten onder het middenstuk door en maakt ze aan elkaar vast. Een dubbelzijdige lipspleet kan bijna altijd in één keer gesloten worden.

Deze operatie duurt ongeveer 2-2,5 uur. Afhankelijk van het ontwaken na de narcose mag u uw kind snel na de operatie weer voeden. .

U heeft waarschijnlijk wel even tijd nodig om aan het nieuwe uiterlijk van uw kind te wennen. Uw kind blijft meestal tot ongeveer 2 dagen na de operatie in het ziekenhuis. Het resultaat is erg afhankelijk van de uitgangssituatie en later ook van de groei van uw kind. Het doel is dat het litteken uiteindelijk zo min mogelijk opvalt en de lip goed functioneert.

Download adviezen na lipsluiting _library/42876/