Beugels, orthodontie

De orthodontische behandeling begint dus al jong. Kinderen met een schisis zijn meestal de eersten in hun groep op school die een beugel krijgen. Ook duurt de orthodontische behandeling extra lang. Als de meeste kinderen in de schoolgroep al weer klaar zijn met hun beugels, zijn de kinderen met schisis vaak nog steeds bezig. Dat komt omdat vroeg begonnen wordt bij het in model brengen van de bovenkaak en omdat het lang duurt voordat de hoektand door het aangebrachte bot doorbreekt. Tijdens die langdurige orthodontische behandeling is het steeds van groot belang dat het gebit goed schoongehouden en onderhouden wordt natuurlijk.

Behalve het in de breedte in model brengen van de bovenkaak is het ook van belang om de bovenkaak naar voren te stimuleren omdat de operaties die aan de bovenkaak gedaan zijn de voorwaartse groei van de bovenkaak wat afremmen. Hiervoor kan een facemask (soort buitenbeugel) 's nachts worden ingezet, waaraan met elastiek de bovenkaak naar voren wordt gestimuleerd. Na doorbraak van de blijvende onderhoektanden kunnen er botankers worden gebruikt om de bovenkaak naar voren te laten ontwikkelen. Aan die botankers kunnen elastieken gedragen worden van de bovenkaak achterin naar voorin in de onderkaak.

Tijdens de gehele gebitsontwikkeling is een goede mondhygiëne heel belangrijk, alleen dan kunnen orthodontische en chirurgische behandelingen succesvol zijn. In deze periode wordt veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van een goede mondhygiëne, zo nodig wordt de hulp van de mondhygiënist of huistandarts gevraagd.

De manier waarop en de snelheid waarmee het gebit zich ontwikkelt, kunnen sterk variëren. Door in de mond te kijken en röntgenfoto’s te maken, kunnen we de ontwikkeling goed in de gaten houden.